Testissä 150€ avokelasetti

Kevätkausi on hyvä avata uudella avokelasetillä ja tällä kertaa testiin valikoitui noin 150€ arvoinen setti. Tarkoituksena oli valita sellainen paketti joka soveltuisi yleiskäyttöön niin veneestä kuin rannalta heittelyynkin yleisimmillä vieheillä ja lusikoilla.

Aluksi täytyi valita vapa ja loppujen lopuksi valituksi päätyi edullinen (hinta noin 45€) Shimano Catana CX 210cm pitkänä.

Shimano Catana CX 210cm Medium 10-30g
Shimano Catana CX -sarjan vavat ovat 2 osaisia ja käytössä olleen 210cm mittaisen vavan Medium-toiminta miellytti ainakin itseäni, josta lisää alempana. Vavassa on myös Vibra Spot -aukko jolloin etusormi ja peukalo osuvat suoraa vavan aihioon ja näin ollen vedenalainen tuntuma paranee.

Sitten valittiin kela.. Itse päädyin tällaiseen Shimanon Exage FC -sarjan kelaan.

Shimano Exage FC
Siimaksi valittiin kuitua, jotta saadaan lisättyä heittopituutta. Päätin ottaa paljon kehuttua Sufixin 832 -kuitusiimaa keltaisen värisenä ja 0,18mm paksuisena.

Sufix 832 Superline Yellow
Sitten ei ollut muuta kuin siimat puolalle, setti mukaan, pakki kainaloon ja etsimään sopivannäköistä rantaa jossa pääsisi mahdollisia kutuhaukia härnäämään.

Heitto-ominaisuudet puntarissa
Sopivan rannan löydyttyä pakista valitsemaan sopivia vieheitä. Ajattelin kokeilla ensin jotain perinteisiä lusikoita kuten pienempiä Kuusamon Professoreita ja keskikoon Räsäsiä. Vavalla oli erittäin helppo heittää! Parhaimmillaan kyseinen vapa oli kun käytettiin 10-20g painoisia vieheitä. Tällöin heitot on helppo kohdistaa oikein ja heittopituudet helposti säädeltävissä.

Kyseinen lahti oli melko ruohikkoinen joten siiman päässä kävi myös pari Rapalan Minnow Spoonia. Kokeilin myös muutamaa kevyempää Meppsin lippaa testimielessä, mutta pakko on todeta että varsinkin mentäessä alle 7g viehepainon alkaa heittäminen olemaan melkoista rämpimistä.

Peilityyni järvi ja maisema kohdallaan
Keli näytti suosivan tällä kertaa. Järvi oli aivan peilityyni, sen rikkoi ainoastaan satunnaiset kalojen hypyt. Lisäksi aurinko lämmitti vielä alkuillasta oikein mukavasti.

Setti ja siiman päässä Popperi
Pakkia läpi käydessä vaihtui siiman päähän vaihtui Rapalan Skitter Pop ja siitäkös nämä kutuhauet innostuivat... Koko lahden mitalta alkoi kuulua polskimista.


Kalakaverina oli mukana myös Nacho-koira joka ei malttanut olla hetkeäkään paikallaan... Onneksi sentään jonkinlainen kuva saatiin aikaiseksi.

Nacho-koira
Kauniin auringon laskun jälkeen täytyy todeta että ei olisi Huhtikuun kelit voineet paljon paremmat olla!

Aurinko laskee...
Yhteenveto kalareissusta... Vaikka tapahtumia ei mahdottoman paljon ollut, täytyy myöntää että kyseinen setti soveltuu kyllä heittokalastukseen erittäinkin hyvin, varsinkin kun kalastetaan yleisimpiä kotimaisia kaloja.

Vavasta löytyy sopivasti potkua ja tuntumaa joten ei ole hankala kuvitella tätä vapaa useammankin mökkikalastajan yleisvavaksi jota käytetään niin jigaukseen, heittelyyn ym. Ei vapa heitto-ominaisuuksiltaan ihan sitä kärki päätä ole mutta satunnaiseen kalastukseen oikein miellyttävä.

Kela miellytti myös, erityisesti täytyy kehua sen tarkkaa ja voimakasta jarrua. Etujarrullinen kela on helppo säätää myös väsytystilanteen keskellä. Lisäksi 4+1 kuulalaakeria antavat tasainen kelauksen ja SuperStopper II-koneiston ansiosta kela on täysin takaliikkeetön mikä auttaa erityisesti kalan tartuttamista.

Sufixin 832 Superline -siima kesti hyvin kulutusta ja sen lisäksi siihen on helppo tehdä solmuja eikä se rispaantunut kovastakaan hankauksesta. Heittopituudet olivat myös hyvät ja niiden sääntely oli helppoa.

Oikein pätevä paketti vähän edullisemman setin haluavalle, uskallan suositella!

Kireitä siimoja!Kommentit

Suositut tekstit