Eräharrastuksesta elämäntyö – Green Trail Oy saavuttaa 25 vuoden merkkipaalun

Sari ja Jari Huuskonen ovat pyörittäneet Green Trail Oy:tä jo kaksikymmentäviisi vuotta

Vuoden 1993 lopussa Jari ja Sari Huuskonen jättivät kaupparekisteriin perustamisilmoituksen uudesta yrityksestä. Nyt eräfirma Green Trail on kulkenut omaa polkuaan Suomessa jo neljännesvuosisadan ja tuotekirjo on laajentunut kalastuksesta metsästys-, koira- ja retkeilytarvikkeisiin.

Yrittäjä Jari Huuskosen hyväntuulinen nauru kaikuu Green Trail Oy:n myymälässä Pieksämäellä. Metsästyssesonki on kuumimmillaan ja asiakkaat ovat tulleet hakemaan liikkeestä panoksia. Samalla he vaihtavat kuulumisia henkilökunnan kanssa. Kauden uutuustuotteet käydään läpi jutustelun ohessa.

– Asiakkaat tulevat tänne kuin kotiinsa, kuvailee yrittäjä Jari Huuskonen päivittäisiä asiakaskohtaamisia.

Eräelämys alkaa jo Green Trailin myymälästä. Yritys on kuuluisa hyvästä asiakaspalvelustaan, jonka osaava henkilökunta mahdollistaa.

 

Tuotetuntemus on oleellinen osa asiakaspalvelua


Metsästäjät voivat halutessaan ostaa yrityksestä valmiiksi asennetun kiväärin tähtäinkiikareineen tai vaikkapa täysin käyttövalmiin radiopuhelimen. Koiraharrastaja saa opastusta koiratutkan käyttöön. Kalastusharrastajalle Green Trail on todellinen aarreaitta valikoimien suhteen.

Henkilökunnan luontainen kiinnostus eräharrastuksia kohtaan tuo yritykselle kilpailuetua. Sekä omistajapariskunta että yrityksen työntekijät harrastavat metsästystä, kalastusta ja eräelämää. Metsästyskoiriakin löytyy jokaisen kotoa.

– Tekee sitä, mitä kokee osaavansa ja mihin itse uskoo, toteaa Huuskonen.

Yritystoiminnan kulmakivenä Huuskonen pitää pitkäjänteistä työtä, jossa seurataan markkinoita ja reagoidaan muutoksiin. Yrityksen tuotteita on myyty verkkokaupassa nyt yli seitsemän vuotta.

– Verkkokauppa on nykyaikaa. Nopeat toimitukset ja tuotteiden saatavuus ovat verkkokauppatoiminnassamme avainasemassa.

Digimaailman maailmanvalloitus näkyy nykyihmisten harrastuksissakin.

– Harrastustarjonnasta on kilpailua, esimerkiksi tietokonepelit vievät nuorten mielenkiinnon. Kalastusta harrastaa enää harva nuori, mutta ne jotka harrastavat, ovat perehtyneet harrastusvälineisiin ja satsaavat niihin.

Ihmisten käyttäytyminen on myös muuttunut. Aiemmin tavoitteena olivat suuret saalismäärät. Tänä päivänä erämaailmalta halutaan elämyksellisyyttä ja luontokokemuksia, saalis ei ole enää päätavoite. Saaliseläinten ja -kalojen määriä seurataan. Tavoitteena on kestävä luonnonvarojen käyttö. Toisaalta vastuullisuuteen kuuluu myös alkuperäistä eläimistöä rajoittamattomasti tuhoavien vieraslajien kuten supikoirien kannan vähentäminen.
 

Yhteen hiileen puhaltamista


Yrittäjäpuoliso Sari Huuskonen tuo lämpöä liiketoimintaan. Hyväntuulisena hän kiirehtii hätiin kassalle ja asiakaspalveluun aina, kun myymälässä on ruuhkaa. Takahuoneessa hoituvat kirjanpito, markkinointistrategioiden ja mainonnan suunnittelu sekä monet muut yritystoiminnan kannalta tärkeät toimenpiteet hänen taitavissa hyppysissään.

Usein yrittäjät kokevat huonoa omaatuntoa siitä, että perheelle ja puolisolle ei jää riittävästi aikaa. Huuskoset ovat siinä mielessä onnekkaita, että pariskunta tekee työtä yrityksessä rinta rinnan. Puoliso Sari Huuskonen on ollut mukana yritystoiminnassa lähes alusta asti. Liikeidea sai alkunsa molempien yhteisestä eräharrastuksesta, johon he kumpikin olivat saaneet kipinän jo lapsuudenperheissään.

– Alussa Jari teki pitkää päivää yksin. Minulla oli lapset hoidettavana. Heidän kasvettuaan minäkin tulin mukaan yritystoimintaan, kertoo Sari Huuskonen.

Hän muistelee yritystoiminnan laajentumista muutamassa vuodessa kalastuksesta metsästykseen ja sen jälkeen koirien ruokiin ja tarvikkeisiin. Viimeisimpänä mukaan ovat tulleet retkeilytuotteet, kalastus- ja metsästysvaatteet sekä eränkäyntiin soveltuvat kengät.

– Näimme markkinaraon, mihin suuntaan tuotevalikoimaa kannatti lähteä laajentamaan ja mikä luontaisesti sopi tavaravalikoimiin.

Huuskonen kertoo, että luvanvarainen ase- ja patruunamyynti vaatii kaikilta yritystoiminnassa mukana olevilta nuhteetonta käytöstä ja luotettavuutta. Alaa koskeva lainsäädäntö ja lupakäytännöt tiukentuvat jatkuvasti, joten viranomaistaholta tulevia muutoksia täytyy seurata tarkasti. Turvallisuus on tärkeää.

Matkan varrella myös asiakkaiden toiveita on kuunneltu.

– Asiakkaat arvostavat tuotteiden korkeaa laatua. Ostot tehdään siten, että ne täyttävät kriteerit.

– Haluamme nyt kahdenkymmenenviiden vuoden jälkeen hengähtää hetken ja pysähtyä juhlistamaan menneitä vuosia yhdessä asiakkaidemme kanssa. Vuodet ovat menneet kiitäen, hymyilee Sari Huuskonen.

 
Teksti: Syksy 2018, Sofia Flygare
 

Kommentit

Suositut tekstit