Teholuoti Tarvas kaataa saaliin nopeasti vähäisellä lihahävikillä


Tarvas-luoti on uudenlainen, suuritehoinen metsästysluoti. Keksinnössä yhdistyvät pohjanmaalainen innovativiisuus ja insinööriajattelu.


Tarvas-luodin kehittäjä Vesa Nurminen vieraili Green Trailin myymälässä syyskuussa Hirvenmehtuun Etkot -tapahtumassa esittelemässä keksintöään. Nurminen on metalli-insinööri, jolla on takanaan 35 vuoden ura Wärtsilän tuotekehityksessä.

– Tarvas on täysin muista poikkeava, patentoitu luoti. Tällaisen luodin kehittely vaatii ymmärrystä tekniikasta ja materiaaleista.

Luodin kehittelystä hän kiinnostui 2012. Metsästystä harrastaessaan hän oli alkanut pohtia, miten perinteiset luodit aiheuttivat hävikkiä saaliissa sekä suuren ampumahaavan että käytettyjen materiaalien vuoksi.

– Paineaalto vaikuttaa pidemmälle sisäelimiin, jolloin pintahaava jää pieneksi ja lihatuho vähäisemmäksi tavalliseen luotiin verrattuna. Tarvas-luoteja käytettäessä lihahävikki on pienempi myös siksi, että ne valmistetaan messingistä. Saaliiseen ei jää lyijyä.

Nurminen kertoo, että kehittelytyössä riitti haastetta, sillä lämpökäsittelymateriaalien mitoitus oli saatava toimimaan oikeassa kohdassa. Rakenteessa on kaksi luotia päällekkäin.

Tarvas on tarkkaan testattu luoti


Tarvas-luoti avautuu kaksi kertaa trumpetin näköiseksi, halkaisijaltaan 1,10 - 1,20 kertaiseksi luodin alkuperäiseen kokoon nähden, kokonaislaajeneman ollessa keskimäärin 1,35 (1,21 - 1,44).

– Ensimmäinen ”trumpetti”, kuten tuota muotoa nimitetään, avautuu jo 500 m/s osumanopeudella. Mikäli osumanopeus ylittää 700 m/s silloin tuo ensimmäinen ”trumpetti” murtuu pois, ja seuraava poraus avautuu samaan aikaan niin, että luodin trumpetin muoto ja koko säilyvät samoina hyvin laajalla toiminta-alueella. Suositeltu osumanopeus on 550 - 850 m/s, mutta luoti kestää jopa 1000 m/s osumanopeuden.

Testien mukaan 30 kaliiberin aseella sienettyvä luoti tunkeutuu noin 40 - 50 senttimetriä, mutta Tarvaksen kulkema matka on 120 senttimetriä. Sienettyvät luodit avautuvat osuessaan jopa tuplasti Tarvakseen verrattaessa.

– Tarvas säästää lihaa tehokkuutensa, pienemmän ampumahaavan ja lyijyttömyytensä vuoksi, summaa Nurminen.

Tarvas tappaa saaliin nopeasti.


– 500 saalisraportin mukaan 70 % saaliista löytyy kymmenen metrin sisältä ensimmäisen tappavan osuman jälkeen.

Keksijän mukaan Tarvas-luoti sopii kaikkeen riistan metsästykseen, missä metsästetään nelijalkaisia. Käyttökokemusten perusteella suuritehoinen luoti on omimmillaan suurriistan kuten hirvien pyynnissä.

– Mutta lihahävikin kannalta etu on vielä huomattavampi pienemmän riistan kuten metsäkauriin ja valkohäntäpeuran metsästyksessä.

Turvallisuusnäkökohdat nostattavat usein keskustelua


– On huomattava että kiväärillä metsästettäessä turvallisuudesta vastaa aina ampuja, ei patruuna. Kaikki metsästykseen käytettävät patruunat ovat vaarallisia. Jokainen luoti, varsinkin pienessä eläimessä, menee läpi, joten laukausta ei pidä koskaan ampua sellaiseen suuntaan, missä on ihmisiä, rakennuksia, ajoneuvoja tai metsästyskoira. Ja kuka takaa että laukaus osuu? Ohi ammuttu laukaus on aina vaarallisin, Nurminen pohtii metsästyksen turvallisuuskysymyksiä.

– Se missä Tarvas on etevä, on sen erinomainen kyky kestää luuosumia, ja läpäistä eläin muuttamatta suuntaansa. Eli jos olet ampunut Tarvas-luodin turvalliseen suuntaan, luoti jatkaa turvalliseen suuntaan. Sienettyvät, varsinkin lyijylliset luodit voivat luuosumassa muuttaa suuntaansa jopa 90 astetta.

Yritys toimii nimellä Red Moose Oy ja sen kotipaikka on Laihia. Luotien koneistus ja lämpökäsittely tapahtuu alihankintana Suomessa.

Suomessa toimii yli kolmenkymmenen jälleenmyyjän verkosto. Ulkomaille luotia viedään yli kolmeentoista maahan.

– Tarvas-luoti lanseerattiin markkinoille perjantaina 13.9.2013, mutta erittäin hyvin on silti mennyt, naurahtaa Nurminen.



Kuva: Keksijä Vesa Nurminen (vas.) ja myyjä Ville Kemppi keskustelivat Tarvas-luodin ominaisuuksista Green Trailin asetiskillä syyskuun lopussa.


















Teksti Sofia Flygare

Kommentit

  1. Muutama vuosi sitten ammuin vastaa n.30 metristä, löytyi 200 m päästä ja todettiin keuhko-osuma. Luotia ei löydetty. R.T.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit