Haulikkokoulu

Kesä alkaa tehdä tuloaan ja Pieksämäen haulikkoradoilla alkaa olla vipinää. Muutamana kesänä Tahinlammen haulikkoradoilla on järjestetty haulikkokoulu. Koulun tarkoitus on ollut opettaa turvallista aseenkäsittelyä ja opastaa oikeanlaisen haulikon valinnassa. Itse ampumaankin pääsee reilusti! Sateinen ja harmaa päivä ei tunnelmaa latistanut.
Haulikkokoulun päävalmentajana on toiminut Risto Suurla. Risto valmentaa pääasiassa kaksoistrappia. Jämäkkä, mutta sopivasti huulta heittävä valmentaja antaa ammuntaan hyvät     
valmiudet.

 

Alkuinfossa Risto kävi läpi haulikkoammunnan perusteita. Tärkeimmiksi pointeiksi nousi haulikon sopivuus ampujalle ja lause "Turpa kiinni!" Risto selitti lauseen: "Jos poskiluunkuoppa ei ole vasten perää ammutaan auttamatta useita pummeja. Silmän ja kiskon linja on silloin pielessä ja laukaus lähtee minne sattuu." Useimmat metsästyshaulikot on varustettu liian jyrkällä perällä, jolloin oikeaoppisesti poski kiinni tukissa nähdään pelkkä lukkorunko kiskon sijaan. Tästä syystä jokainen haulikko käytiin läpi henkilökohtaisesti.


"Vilkaistaanpa patruunapesään ihan ensiksi. Jes, tyhjää täynnä!", Risto varmisti. Piippujen etupuolelle ei ole turhaan asiaa, vaikka ase olisikin tyhjä. Vahinko sattuu useinmiten juuri sillä "tyhjällä" aseella.

Kaikkien aseiden perät eivät olleet tarpeiksi korkeita. Risto ylisti: "Pahvi on haulikkovalmentajan paras ystävä." Pala pahvia ja reilut kiepaukset teippiä näillä eväillä saatiin aikaiseksi säädettävä poskipakka. Onneksi yhdessäkään aseessa perä ei ollut valmiiksi liian korkea, silloin toimenpiteet olisi jäänyt asepuusepän hoidettavaksi.
Ennen ammuntaa on tärkeää myös tietää kumpi silmistä on hallitseva. Oikealta puolelta ampuvan oikea silmä ei välttämättä olekkaan se vahvempi. Helppo tapa testata tämä on tehdä käsillään pieni kolmio ja tähdätä se molemmat silmät auki esimerkiksi puun runkoon. Sulje ensin vasen silmä, jos runko pysyy näkyvissä on oikea silmäsi hallitseva. Oikean silmän sulkeminen yleensä kadottaa rungon näkyvistä. On myös mahdollista, että silmät ovat yhtä vahvat. Jos ampujan kätisyys ja hallitseva silmä ovat vastakkaiset voidaan ampumalaseihin kiinnittää pieni tarra hämäämään hallitsevaa silmää. Nämä asiat olivat kunnossa, joten siirryttiin testaamaan haulikoiden käyntiä.


 Reilun kokoinen pala pahvia, tussilla tähtäyspiste, turvallinen tausta ja eikun testaamaan!
Supistukseksi valittiin mahdollisuuksien mukaan puolisuppea ja patruunaksi kiekkopatruuna 24g latauksella. Yleisimmäksi patruunaksi osoittautui Gyttorpin Lead Max. Haulikon kuvion tulisi olla 1/3 tähtäyspisteen alapuolella ja 2/3 tähtäyspisteen yläpuolella. Kuvan pahvi on ehditty kääntää jo ympäri, kuvio oli kunnossa. Tärkeimmät tarkastukset olivatkin siinä ja Risto oli sitä mieltä, että olisi aika ottaa tuntumaa kiekon ammuntaan.

Kiekon lentorataan perehdyttiin ennen ampumista näytekiekoilla. Risto antoi neuvoa vierestä ja viellä viimeiset vinkit ennen ensimmäistä laukausta kohti kiekkoa.Muutaman laukauksen jälkeen kiekon lennon katkaisi tielle sattunut hauliparvi. Muruset varisi vitelikköön ja ampujankin naamalle alkoi nousta tasainen hymy. Seurasin hetken trapin harjoittelua ja sateen alkaessa hiipua päätin itsekkin lähteä metsästyshaulikko kierrokselle alaradoille.Aseena minulla on Beretta 686 Silver Pigeon I Sporting 30". Viime syksynä hankittu Beretta on ehtinyt palvella niin metsällä kuin radallakin. Säädettävä poskipakka on mallia B-Fast, josta löytyy korkeus sekä sivusäädöt. Erinomainen ase niin vasta-alkajalle, että vaativammallekkin harrastajalle. Uskallan suositella! http://www.greentrail.fi/tuote/beretta-686-silver-pigeon-i-sporting-30-12-76-s%C3%A4%C3%A4t%C3%B6per%C3%A4ll%C3%A4/3950000116904/

Sade yltyi juuri katoksesta poistumisen jälkeen. Kierroksen tulos jäi kehnoksi. Kello alkoi olla lähellä radan hiljaisuus aikaa. Pois lähtiessäni vilkaisin viellä ammuntaansa lopettelevia haulikkokoululaisia. Kaikkien kasvoilta paistoi hymy sateen keskeltä!

                                                                                                                      Kisoissa tavataan  -Ville

Kommentit

 1. Oikein hyvä esitys! Kiitos siitä.

  VastaaPoista
 2. Hyvä tarina. Olispa kaikilla ampumaradoilla vastaavaa toimintaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Risto on saatavissa opettajaksi kurssille. Laita vaikka sähköpostia info@greentrail.fi minnepäin kaipaisitte haulikkokoulua, niin välitän viestiä Ristolle eteenpäin. Terveisin Jari

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit